Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Τραύμα και Vα.Τ (Vacuum Therapy)Τραύμα και Vα.Τ (Vacuum Therapy)

Το τραύμα αποτελεί μια πραγματικότητα στο κοινωνικό «γίγνεσθαι» του ανθρώπου από τα πρώτα κιόλας βήματα της ιστορίας του. Πόλεμοι, ατυχήματα, ασθένειες οι αιτίες στο να πρέπει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει πολλών ειδών τραύματα.

Ας ορίσουμε τι είναι τραύμα. Τραύμα είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος. Οι αρχαίοι λαοί χρησιμοποιούσαν διάφορα βότανα στη θεραπεία του τραύματος ώστε να μειώνουν την φλεγμονή, τον πόνο ή και την αιμορραγία. Αξιοσημείωτο είναι ότι έκαναν χρήση της πίεσης από τα αρχαία χρόνια κιόλας εφαρμόζοντας την επίδεση. Ασκούσαν πίεση δηλαδή στο τραύμα, παρατηρώντας έτσι ότι η αιμορραγία ελαττωνόταν καθώς και ο πόνος.

Η πρόοδος της Ιατρικής επιστήμης όπως και όλων των άλλων επιστημών, έφεραν τον άνθρωπο να εφεύρει ένα σύστημα επούλωσης τραυμάτων με την χρήση αρνητικής πίεσης (Vacuum Therapy). Η συσκευή αρνητικής πίεσης είναι μια ανακάλυψη των τελευταίων δύο δεκαετιών πραγματικά με θαυματουργά αποτελέσματα.

Η τόσο καταλυτική για τη θεραπεία των τραυμάτων δράση της έγκειται σε διάφορους παράγοντες. Η εφαρμογή αρνητικής πίεσης σε ένα τραύμα μειώνει τον μικροβιακό πληθυσμό του διατηρώντας την δέουσα υγρασία μέσα στο τραύμα. Είναι αποδεδειγμένο ότι όσο πιο λίγα είναι τα στοιχεία λοίμωξης τόσο πιο γρήγορα θα επουλωθεί μια πληγή. Η εφαρμογή αρνητικής πίεσης μειώνει το μεσοκυττάριο οίδημα και προκαλεί τοπική υπεραιμία στην πάσχουσα περιοχή αυξάνοντας έτσι την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα καθώς  και θρεπτικών υλικών στους ιστούς. Να επισημάνουμε ότι με την χρήση του Va.T γίνεται σύγκλιση των χειλέων του τραύματος. Η λειτουργία αυτών των συνιστωσών οδηγούν στην συνισταμένη που λέγεται επούλωση.

Το Vα.Τ μπορεί να εφαρμοστεί σε:
        α) έλκη κατάκλισης
        β) φλεβικά έλκη – αρτηριακά έλκη
        γ) έλκη διαβητικά
        δ) χειρουργικά τραύματα
        ε) διαπυημένα τραύματα
        - Αντενδείξεις στη θεραπεία του Vα.Τ είναι η αιμορραγία, τα τρωθέντα αγγεία, οστεομυελίτιδα άνευ αγωγής και η ύπαρξη νεκρών ιστών.
        - Η θεραπεία με Vα.Τ ενισχύεται θεαματικά όταν ο ασθενής τρέφεται με λευκώματα και κρατά ψηλά τους δείκτες αυτούς. Το σάκχαρο από την άλλη πρέπει να κρατιέται χαμηλά γιατί αποτελεί παράγοντα ενάντια στην επούλωση. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι το κομμάτι της επούλωσης τραύματος αποτελεί μια συνισταμένη στην οποία καταλήγουν πολλές συνιστώσες. Να υπενθυμίσουμε ότι οι συνιστώσες αυτές είναι:
-          Glu (χαμηλό σάκχαρο).
-          Υψηλά λευκώματα στον ορό του αίματος.
-          Καλή οξυγόνωση του ασθενούς.
-          Καλή ενυδάτωση και θρέψη.
-          Σωστή περιποίηση των τραυμάτων (όχι με κυτταροκτόνα αντισηπτικά).
-          Χειρουργικός καθαρισμός όπου χρειάζεται.
-          Υψηλός αιματοκρίτης.
Κάθε φορά που κάποιο από τα προαναφερθέντα στοιχεία απουσιάζει, η επούλωση γίνεται πιο δύσκολη.
Παραθέτουμε φωτογραφίες διαπυημένου στέρνου που φαίνεται η επίδραση της χρήσης Vα.Τ στην πάροδο μερικών εβδομάδων.

1η εβδομάδα


2η εβδομάδα 
3η εβδομάδα4η εβδομάδα


 Προκειμένου να ευοδωθούν οι ευγενείς φιλοδοξίες μας πρέπει παράγοντες όπως η συνεργασία, το ενδιαφέρον για τον άρρωστο, η ψυχική αντοχή σε κάθε προσέγγιση προς τον ασθενή να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, διότι είναι βέβαιο ότι η ηθική εξύψωση που θα νιώσουμε μετά από κάθε επιτυχημένη παρέμβαση, είναι στοιχείο αρετής.
             
 Με εκτίμηση

       Παναγιώτης Καλλιανιώτης
     Νοσηλευτής Γενικής Χημικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: