Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Ολοκληρωμένη φροντίδα και ταχεία επούλωση ελκώνΟλοκληρωμένη φροντίδα και ταχεία επούλωση ελκών (ελκών εκ κατακλίσεως, ελκών κάτω άκρων (διαβητικών ποδιών, φλεβικών ή αρτηριακών ελκών, ελκών μικτής αιτιολογίας)

Η εμφάνιση ενός έλκους και ο χρόνος επούλωσής του καθορίζονται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενή, η γενική υγεία του και οι υποκείμενες νόσοι που φέρει (π.χ. διαβήτης), οι συνθήκες υγιεινής και φροντίδας του δέρματος, η διατροφή του ασθενή, η κινητική του κατάσταση, η πιθανή ακράτεια, η άσκηση πίεσης και οι δυνάμεις τριβής που ασκούνται στην περιοχή (π.χ. στην περίπτωση ενός έλκους κατάκλισης).

Τα επιθέματα έρχονται να συμπληρώσουν μια ολιστική αντιμετώπιση ενός έλκους προσφέροντας την τοπική θεραπεία του έλκους. Οι στόχοι της τοπικής θεραπείας ενός έλκους με τη χρήση των επιθεμάτων είναι η προστασία του έλκους από επιμόλυνση ή επανατραυματισμό, η απομάκρυνση των πλεοναζουσών εκκρίσεων από το έλκος, η διατήρηση της θερμοκρασίας και του pH σε ιδανικά επίπεδα, η ανταλλαγή αερίων και κυρίως η παροχή του ιδανικά ισορροπημένου υγρού περιβάλλοντος στην περιοχή του έλκους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα τραύματα επουλώνουν καλύτερα και γρηγορότερα σε υγρό περιβάλλον.

Τα υδροενεργά επιθέματα URGO είναι απορροφητικά επιθέματα που παρέχουν το ευνοϊκό μικροπεριβάλλον στο έλκος μέσα από την σωστή διαχείριση της υγρασίας και που όταν κορεστούν χρειάζονται αλλαγή. Τα επιθέματα URGO είτε περιέχουν υγρασία (νερό) είτε με την απορρόφηση των εκκρίσεων του έλκους δημιουργούν ένα τζελ που προσδίδει την απαραίτητη υγρασία στο έλκος.
Διακρίνονται σε 5 κατηγορίες: επιθέματα άμορφης υδρογέλης, αλγινικά, αφρώδη-υδροπολυμερή, υδροκολλοειδή, επιθέματα Αργύρου.

1) Επίθεμα Άμορφης Υδρογέλης URGO HDROGEL
-Ενδείκνυται για την απομάκρυνση μέσω αυτολυτικού καθαρισμού των νεκρωμάτων (εσχάρες).
-Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (μεγαλύτερη του 80%), ενυδατικά συστατικά και συνεκτικό συστατικό, κόμμι guar.
-Διατίθεται σε σωληνάριο των 15 γραμμαρίων.
-Μετά την εφαρμογή του υδροτζέλ στο τραύμα, καλύπτουμε με ένα δευτερεύον προστατευτικό επίθεμα όπως είναι το υδροκολλοειδές επίθεμα Algoplaque.

2) Αλγινικά Επιθέματα URGOSORB
-Ενδείκνυνται για την εξιδρωματική φάση επούλωσης των ελκών και για τον καθαρισμό ελκών μεγάλου βάθους (κόκκυγα-σπήλαια-συρίγγια).
- Η επιφάνεια του επιθέματος που έρχεται σε επαφή με τις εκκρίσεις του έλκους μετατρέπεται σε υγρό τζελ, μέσω του οποίου προσδίδεται η απαραίτητη υγρασία στην περιοχή για ταχύ ρυθμό επούλωσης.
-Περιέχουν κυτταρίνη, η οποία ενισχύει την απορροφητικότητά τους.
- Διαθέτουν αιμοστατικές ιδιότητες, χάρη στο αλγινικό ασβέστιο που περιέχουν.
- Διατίθενται σε διαστάσεις 5x5 cm, 10x10 cm, 10x20 cm και σε κορδόνι.

3) Αφρώδη-Υδροπολυμερή Επιθέματα CELLOSORB της URGO
-Ενδείκνυνται για έλκη υψηλού ποσοστού εκκρίσεων χάρη στην υψηλή απορροφητικότητά τους.
-Χρησιμοποιούνται και ως δευτερεύοντα επιθέματα για την κάλυψη πρωτευόντων επιθεμάτων (π.χ. αλγινικών επιθεμάτων).
-Διατίθενται σε 2 τύπους: αυτοκόλλητα (CELLOSORB ADH) διαστάσεων 13x13 cm, 15x20 cm και μη αυτοκόλλητα (CELLOSORB NA) διαστάσεων 10x12 cm, 15x20 cm.
-Διαμορφώνονται εύκολα για τη χρήση τους σε φτέρνα ή αγκώνα.

4α) Υδροκολλοειδή Επιθέματα ALGOPLAQUE της URGO
-Ενδείκνυνται για έλκη χαμηλού-μεσαίου ποσοστού εκκρίσεων, για τη φάση ανάπλασης του έλκους, αλλά και ως μέσο πρόληψης για την προστασία του δέρματος.
-Χρησιμοποιούνται ως δευτερεύοντα επιθέματα για την κάλυψη πρωτευόντων επιθεμάτων (π.χ. άμορφη υδρογέλη).
-Διατίθενται σε διαστάσεις 10x10 cm, 15x15 cm, 20X20, 14x16 cm sacrum (ειδικά διαμορφωμένο για την περιοχή του κόκκυγα),14x14 cm border (με πρόσθετο περιμετρικό αυτοκόλλητο) .

4β) Υδροκολλοειδή Επιθέματα URGOTUL
-Ενδείκνυνται για έλκη χαμηλού-μεσαίου ποσοστού εκκρίσεων, για τη φάση ανάπλασης του έλκους, αλλά και ως μέσο πρόληψης για την προστασία του δέρματος.
-Χάρη στα μόρια βαζελινούχας αλοιφής που περιέχουν εξασφαλίζεται η πλήρως ατραυματική και ανώδυνη απομάκρυνση του επιθέματος.
-Διατίθενται σε διαστάσεις 10x10 cm, 15x20 cm

5α) Αφρώδη-Υδροπολυμερή Επιθέματα
με ΑΡΓΥΡΟ, CELLOSORB Ag της URGO
-Ενδείκνυνται για έλκη που είτε παρουσιάζουν κλινική εικόνα λοίμωξης ή κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης (π.χ. διαβητικά πόδια) και χρήζουν τοπικής αντιμικροβιακής προστασίας, τα οποία επιπλέον έχουν υψηλό ποσοστό εκκρίσεων (υψηλή απορροφητικότητά αφρώδους)
-Διατίθενται σε μη αυτοκόλλητη μορφή και σε διαστάσεις 10x12 cm, 15x20 cm.

5β) Υδροκολλοειδή Επιθέματα με ΑΡΓΥΡΟ URGOTUL SAg
-Ενδείκνυνται για έλκη που είτε παρουσιάζουν κλινική εικόνα λοίμωξης ή κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης (π.χ. διαβητικά πόδια) και χρήζουν τοπικής αντιμικροβιακής προστασίας, τα οποία επιπλέον έχουν χαμηλό ποσοστό εκκρίσεων (μεσαία απορροφητικότητα)
-Διατίθενται σε διαστάσεις 10x12 cm, 15x20 cm
Τα επιθέματα Κολλαγόνου Gelfix και Biospray είναι απορροφήσιμα επιθέματα που δρουν τοπικά χωρίς να εμφανίζουν συστηματική δράση και που συμμετέχουν στο μηχανισμό σχηματισμού ινοβλαστών, διεγείροντας την ενδογενή σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο της επούλωσης των τραυμάτων. Μόλις τα επιθέματα απορροφηθούν από τον οργανισμό προστίθεται νέο υλικό κολλαγόνου έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Επίθεμα Kολλαγόνου GELFIX
-Χρησιμοποιείται σε έλκη που έχουν αφαιρεθεί τα νεκρωτικά μέρη για τη διέγερση της επιζητούμενης επούλωσης
-Επουλώνει ταχύτατα το έλκος καθώς αυξάνει το ρυθμό επούλωσης.
-Προάγει την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων και επιτυγχάνει αγγειογένεση.
-Επιτυγχάνει αιμόσταση μέσα από συγκέντρωση αιμοπεταλίων.
-Συνδυάζεται με υδροενεργά επιθέματα για την καλύτερη διαχείριση της εξίδρωσης του έλκους.
-Διατίθεται σε κουτί 3 φαρμακευτικών σπόγγων. Κάθε σπόγγος έχει διάσταση 5x5 εκ. και περιέχει 250 mg στείρου, υποαλλεργικού κολλαγόνου.
-Χορηγείται με ιατρική συνταγή - είναι στη λίστα φαρμάκων (κουπόνι).

Επίθεμα σκόνης Kολλαγόνου BIOSPRAY
-Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και διατίθεται σε συσκευασία των 75 ml.
-Λοιπά χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του επιθέματος κολλαγόνου GELFIX ως ανωτέρω.
SANYRENE της URGO
Μοναδικό προϊόν για την πρόληψη των κατακλίσεων, οξυγονώνει τις περιοχές που υφίστανται πίεση, προσδίδει τη χαμένη ελαστικότητα στην επιδερμίδα, εντάσσεται ιδανικά σε πρωτόκολλο πρόληψης των κατακλίσεων στο Νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: