Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αθηροσκλήρυνση

Τι είναι η αθηροσκλήρυνση;
Η αθηροσκλήρυνση είναι μία πάθηση των αρτηριών κατά την οποία λιπώδες υλικό εναποτίθεται στον αυλό τους προκαλώντας στένωσή του, σημαντική μείωση της ικανότητας τους να διατείνονται και τελικά δυσχέρεια στη ροή του αίματος.
Ποια είναι ακριβώς η φύση της βλάβης στα αγγεία;
Λίπος από την πέψη των τροφών, χοληστερόλη και άλλες ουσίες προσκολλώνται στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι μεγαλύτερες συναθροίσεις των υλικών αυτών ονομάζονται αθηρώματα ή αθηρωματικές πλάκες. Σταδιακά στις συναθροίσεις αυτές εναποτίθενται άλατα ασβεστίου. Σε μεταγενέστερα στάδια, οι αθηρωματικές πλάκες γίνονται σκληρές, προκαλώντας μείωση της ελαστικότητας των αρτηριών. Ταυτόχρονα, λόγω του ότι οι πλάκες προβάλλουν μέσα στον αυλό των αρτηριών, διαταράσσουν την ομαλή ροή του αίματος. Πολύ συχνά αναπτύσσονται θρόμβοι στο αίμα και η παροχή του αίματος στα όργανα που βρίσκονται οι αρτηρίες ελαττώνεται κατά πολύ.
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι πάσχω από αθηροσκλήρυνση;
Η αθηροσκλήρυνση δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα μέχρι να παρατηρηθούν επιπλοκές της. Αυτές παρατηρούνται σε όργανα η αιματική ροή των οποίων μειώνεται κατά πολύ. Έτσι, στην καρδιά η αθηροσκλήρυνση προκαλεί συμπτώματα στηθάγχης, πόνου στο στήθος που είναι γνωστή και ως στεφανιαία νόσος. Συχνά παρατηρούνται επίσης αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια λόγω της διαταραχής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, καθώς και προβλήματα με τη βάδιση λόγω της σταδιακής απόφραξης των αρτηριών στα πόδια.
Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που δείχνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αγγεία μου;
Ο ειδικός αγγειολόγος είναι σε θέση, ακούγοντας με το στηθοσκόπιό του εκεί όπου βρίσκονται κάποια μεγάλα αγγεία, όπως οι καρωτίδες αρτηρίες στον τράχηλο, να διαπιστώσει εάν αυτές είναι στενωμένες ή όχι. Στην περίπτωση στένωσης ακούγεται ένα χαρακτηριστικό φύσημα που παράγεται από τη δυσχερή ροή του αίματος. Η επιβεβαίωση γίνεται με τη διενέργεια υπερηχογραφικών εξετάσεων των αγγείων που δείχνουν τις όποιες αλλοιώσεις στον αυλό των αρτηριών, καθώς και τις διαταραχές της ροής του αίματος.
Τι προκαλεί την αθηροσκλήρυνση και πώς μπορώ να την αποφύγω;
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν την αθηροσκλήρυνση είναι η διατροφή με πολλά λιπαρά και τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη, καθώς και συνυπάρχουσες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Σημαντικό ρόλο παίζουν βέβαια το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση και σωστή αντιμετώπιση παθήσεων που συνυπάρχουν, επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: