Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΦΛΕΒΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΑ ΕΛΚΗ

ΜΕΡΟΣ Γ

6. Πόσο καιρό θα χρειαστεί το έλκος για να επουλωθεί;
Συνήθως έχουν περάσει πολλά χρόνια μέχρι να δημιουργήσει έλκη η φλεβική πάθηση, έτσι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το ότι τα έλκη μπορεί να χρειαστούν αρκετό καιρό για να επουλωθούν. Αν και τα περισσότερα φλεβικά έλκη θα έχουν επουλωθεί σε 3-4 μήνες, ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί πολύ περισσότερο καιρό. Ακόμη και σ’ αυτές τις ανθεκτικές περιπτώσεις, η θεραπεία τελικά συνήθως είναι αποτελεσματική.

7. Υπάρχει κίνδυνος να χάσω το πόδι μου;
Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα φλεβικό έλκος να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό καθώς ακόμη και μεγάλα έλκη αντιμετωπίζονται με επιτυχία.
Για τα αρτηριακά έλκη συχνά είναι εφικτό να γίνει επέμβαση για να αυξηθεί η ροή του αίματος προς το πόδι και να επουλωθούν. Σε περίπτωση που ο ειδικός αγγειοχειρουργός σας διαβεβαιώσει ότι δεν μπορεί να γίνει επαναιμάτωση του μέλους, όταν μάλιστα υπάρχει και ανυπόφορος πόνος, είναι καλύτερα να αποφασίσετε να υποβληθείτε σε ακρωτηριασμό.

8. Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;
• Σταματήστε το κάπνισμα
• Έχετε υγιεινή διατροφή
• Φορείτε κατάλληλες κάλτσες αν σας τις έχει συστήσει ο ιατρός
• Αποφεύγετε σφικτά ρούχα στα κάτω μέλη και φορείτε άνετα παπούτσια
• Προστατέψτε το δέρμα στα πόδια και τις γάμπες σας, και εξετάζετέ το προσεκτικά και τακτικά

9. Πώς μπορώ να προλάβω να μην ξαναγίνει το έλκος;
Είναι αλήθεια ότι τα έλκη έχουν την τάση να υποτροπιάζουν, ειδικά στους ηλικιωμένους.
Στις περιπτώσεις που είναι εφικτή η χειρουργική διόρθωση της αιτίας που προκάλεσε το έλκος, η εγχείρηση συνηθέστατα προλαμβάνει την υποτροπή του έλκους.
Αν το υποκείμενο πρόβλημα παραμένει, πρέπει να λάβετε μέτρα για να μην ξανασυμβεί το έλκος. Αν σας συστηθεί να φορείτε πιεστικές κάλτσες, θα πρέπει να τις φορείτε επ’ αόριστον και θα πρέπει να τις αντικαθιστάτε κάθε 3-4 μήνες για να διατηρούν το βαθμό συμπίεσης για τον οποίο έχουν σχεδιαστεί.
Οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες φροντίδας των ποδιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: