Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΦΛΕΒΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΑ ΕΛΚΗ ΜΕΡΟΣ Β


ΜΕΡΟΣ Β

Αρτηριακά έλκη – Έχουν την τάση να εμφανίζονται στο κατώτερο τμήμα της κνήμης και το πόδι. Το πόδι συχνά είναι κρύο και μπορεί να έχει λευκή ή κόκκινη-μπλε, γυαλιστερή εμφάνιση.
Τα αρτηριακά έλκη συνήθως πονούν πολύ, ειδικά το βράδυ στο κρεβάτι. Αρκετές φορές ο πόνος λιγοστεύει όταν τα πόδια είναι σε χαμηλότερη θέση από το σώμα.

Έλκη λόγω διαβητικής νευροπάθειας – Αυτά εμφανίζονται στις ευπαθείς θέσεις των ποδιών. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο.4. Πώς γίνεται η διάγνωση της αιτίας του έλκους;
Η διάγνωση συνήθως γίνεται με βάση την εμφάνιση και τη θέση του έλκους, αλλά μπορεί να χρειαστεί λεπτομερές ιστορικό και αντικειμενική εξέταση. Για να αποκλειστεί η κακή κυκλοφορία ως αιτία, συνηθίζεται να συγκρίνουμε την αρτηριακή πίεση του αίματος στο ύψος του αστραγάλου με αυτή στο ύψος του βραχίονα για να βρούμε το πηλίκο που λέγεται Σφυρο-Βραχιόνιος Δείκτης Πίεσης (ή απλά Δείκτης Πίεσης). Η μέτρηση γίνεται χρησιμοποιώντας φορητό Doppler και μανόμετρο.
Οι ασθενείς με φλεβικά ή αρτηριακά έλκη μπορούν να μελετηθούν παραπέρα με υπερηχογράφημα triplex αγγείων. Τα αρτηριακά έλκη μπορεί να απαιτήσουν επίσης μελέτη με ψηφιακή αγγειογραφία (ή ακριβέστερα αρτηριογραφία), δηλαδή μια ειδική ακτινογραφία των αρτηριών.

5. Πώς θα θεραπευτώ;
Ως ειδικοί στη θεραπεία ελκών αγγειακής αιτίας, έχουμε πολλές δυνατότητες. Να θυμάστε ότι ένα έλκος κάτω μέλους είναι όπως κάθε άλλη πληγή, δηλαδή οφείλει να επουλωθεί το πολύ σε δυο εβδομάδες. Αν δεν συμβεί αυτό, δείτε ένα ιατρό. Όσο νωρίτερα καταπιαστείτε με το πρόβλημα, τόσο ευκολότερα θα γίνει η επούλωση και με καλύτερο αποτέλεσμα. Ποτέ μην περιμένετε ένα ή δυο μήνες μέχρι να ζητήσετε βοήθεια ειδικού! Αλλιώς, η θεραπεία θα είναι πιο επιπλεγμένη και τα αποτελέσματα λιγότερο ικανοποιητικά.
Η θεραπεία του φλεβικού έλκους στοχεύει καταρχήν στο να μειώσει την υψηλή πίεση στις φλέβες του μέλους και στο ίδιο το έλκος.
- Ανύψωση του μέλους (σε ανάρροπη θέση)
Τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά οποτεδήποτε έχετε τη δυνατότητα. Ανυψώστε το κάτω μέρος του κρεβατιού σας (περίπου 15 cm) έτσι ώστε τα πόδια σας να είναι λίγο ψηλότερα από το κεφάλι σας όταν είστε στο κρεβάτι.
- Συμπιεστική επίδεση ή κάλτσα
Με σκοπό να διατηρείται χαμηλή η πίεση στις φλέβες στο επίπεδο των αστραγάλων όταν στέκεστε, θα σας συμπιέσουμε τη γάμπα και το πόδι με κατάλληλους επιδέσμους. Όταν επουλωθεί το έλκος, συνήθως απαιτείται χρήση ειδικών συμπιεστικών καλτσών για να μην υποτροπιάσει.
- Επιθέματα
Σε κάθε αλλαγή τραύματος που θα γίνεται, θα τοποθετούμε κατάλληλα επιθέματα ανάλογα με τη φάση επούλωσης στην οποία βρίσκεται το έλκος σας. Αυτά τα επιθέματα μπορεί να διαφέρουν κατά καιρούς.
- Εγχείρηση
Μερικές φορές μπορεί να είναι αναγκαίο να γίνει εγχείρηση των κιρσών (αν το έλκος οφείλεται σε κιρσούς φλεβών) ή να τοποθετηθεί μόσχευμα δέρματος πάνω στο έλκος.
Στα αρτηριακά έλκη μπορεί να υπάρχει όφελος από την εγχείρηση παράκαμψης - bypass (με την τοποθέτηση μοσχεύματος, δηλαδή νέας αρτηρίας) ή με την αγγειοπλαστική με μπαλόνι (διάνοιξη μιας αρτηρίας με μπαλόνι). Αυτές οι επεμβάσεις έχουν σκοπό να αυξήσουν τη ροή αίματος προς το πόδι.
Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτική αγωγή στη θεραπεία των ελκών, ειδικά αν υπάρχουν σημεία λοίμωξης στο περιβάλλον δέρμα και ιστούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: