Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΦΛΕΒΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΑ ΕΛΚΗ

ΕΛΚΗ ΜΕΡΟΣ Α
1. Τι είναι έλκος κάτω μέλους;
Το έλκος (= πληγή) είναι απλά ένα άνοιγμα στο δέρμα. Η άμεση αιτία είναι συνήθως ένας μικρός τραυματισμός στη γάμπα ή το πόδι, η οποία προκαλεί σχίσιμο στο δέρμα. Όμως, αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, το δέρμα δεν επουλώνεται και η περιοχή του σχισίματος μπορεί ακόμη και να αυξηθεί σε μέγεθος. Έτσι δημιουργείται ένα χρόνιο ή άτονο έλκος.
Τα έλκη των κάτω μελών είναι συχνότερα στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Είναι υπεύθυνα για την ανικανότητα και το χάσιμο πολλών ωρών εργασίας αρκετών ανθρώπων και – αν μείνουν χωρίς φροντίδα – σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του μέλους.

2. Τι προκαλεί τα έλκη;
Φλεβικά έλκη – Αυτά αποτελούν πάνω από το 70% όλων των ελκών. Κάθε φορά που κινούνται οι μυς της γάμπας σας βοηθούν να αντληθεί αίμα προς την καρδιά, ενώ μια σειρά βαλβίδων εμποδίζουν το αίμα να γυρίσει προς τα πίσω. Αν χαλάσουν αυτές οι βαλβίδες, το αίμα ρέει προς τα πίσω και αυξάνει την πίεση στις φλέβες. Μετά από καιρό, οι φλέβες θα ξεχειλώσουν και θα υπάρχει διαρροή υγρού έξω απ’ αυτές σε επίπεδο φλεβικών τριχοειδών με συνέπεια να πρήζονται τα πόδια και να παχύνεται και να χαλάει το δέρμα (χρόνια φλεβική ανεπάρκεια).
Στην κατηγορία αυτή μπορούμε να κατατάξουμε και τα σχετικά σπάνια έλκη λόγω λεμφοιδήματος ή καρδιογενούς οιδήματος, επειδή η αντιμετώπισή τους είναι συναφής.
Αρτηριακά έλκη (από κακή κυκλοφορία) – Αποτελούν περίπου το 10-15% των ελκών. Οι αρτηρίες των κάτω μελών φέρνουν το αίμα στις γάμπες και τα πόδια. Αν στενέψουν σημαντικά, συνήθως από αθηροσκλήρυνση (περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια), λόγω καπνίσματος, υψηλής πίεσης, ή διαβήτη, θα μειωθεί η κυκλοφορία στο μέλος. Έτσι, θα λείπει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από τους ιστούς και το δέρμα θα γίνει επιρρεπές σε σχισίματα, ενώ θα μειωθεί η δυνατότητα επούλωσης.
Νευροτροφικά (Διαβητικά) έλκη – Σε ποσοστό 5% οι διαβητικοί θα παρουσιάσουν έλκη στη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως στο πέλμα και τα δάκτυλα. Ο διαβήτης αυξάνει την πιθανότητα αθηροσκλήρυνσης. Επίσης χαλάει τα νεύρα (διαβητική νευροπάθεια), προκαλώντας απώλεια της αισθητικότητας των ποδιών, γεγονός που μεγαλώνει την πιθανότητα δημιουργίας ελκών. Τα διαβητικά έλκη μπορεί να επιβαρύνονται από το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την εσφαλμένη φαρμακευτική αγωγή, την πτωχή φροντίδα των ποδιών ή τα στενά παπούτσια.
Σπάνια αίτια ελκών – Αποτελούν μόλις το 5% των ελκών. Μπορεί να οφείλονται σε αγγειΐτιδα (π.χ. σε ρευματοειδή αρθρίτιδα), καταστάσεις με κρυοσφαιριναιμία (όπως σε μυελο-υπερπλαστικές παθήσεις ή χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις), ορισμένες συγγενείς αιματολογικές παθήσεις, γαγγραινώδες πυόδερμα (π.χ. σε ελκώδη κολίτιδα), οστεομυελίτιδα, δερματική κακοήθεια, κλπ.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα;
Φλεβικά έλκη – Συχνά εντοπίζονται μόλις πάνω από τον αστράγαλο προς την εσωτερική πλευρά της κνήμης που πρήζεται και είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα.
Το δέρμα μπορεί να είναι ξηρό και να έχει φαγούρα, καφέ-μαύρη υπέρχρωση και λιποδερματοσκλήρυνση.
Μερικά φλεβικά έλκη πονούν, ειδικά αν πάθουν λοίμωξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: