Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πώς επουλώνεται ένα τραύμα;


     
ΜΕΡΟΣ  ΠΡΩΤΟ
Οι πληγές είναι εκδορές του δέρματος που μπορεί να περιλαμβάνουν και τον τραυματισμό πολλών αιμοφόρων αγγείων. Η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών αλλά και την ποιότητα της «διεργασίας» που απαιτείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για να επουλώσει κάποια πληγή. Ακόμη και αν ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθούν οι πληγές εξαρτάται από τη σοβαρότητα των τραυμάτων, η επαρκής διατροφή ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι απαραίτητη για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική επούλωση των πληγών.
Πώς επουλώνεται ένα τραύμα;
Η διαδικασία της επούλωσης ενός τραύματος είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Στη φάση που υπάρχει φλεγμονή και αποτελεί και το πρώτο στάδιο, μια πρώτη στένωση των αιμοφόρων αγγείων λαμβάνει χώρα για να εξασφαλίσει το σχηματισμό θρόμβων.
Μετά από αυτό, προσταγλανδίνες και ισταμίνες που βρίσκονται στο αίμα διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία για να αυξηθεί η ροή του αίματος στις πληγές και να «φτάσουν πιο έγκαιρα» πολλά λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσουν μικρόβια που πιθανόν να εισέβαλλαν στον οργανισμό μέσω της πληγής. Στο δεύτερο στάδιο που αφορά στη πολλαπλασιαστική φάση, σχηματίζονται ιστοί με νέο αίμα αλλά και νέα κύτταρα.
Έπειτα σχηματίζονται ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο. Αυτή η διαδικασία προκαλείται από γαλακτικό και ασκορβικό οξύ αλλά και παράγοντες ανάπτυξης υπό την παρουσία επαρκούς οξυγόνου, σιδήρου, χαλκού και πυριδοξίνης.
Στην τελευταία φάση που είναι αυτής της ωρίμανσης, λαμβάνει χώρα η επούλωση της εκδοράς στο δέρμα. Αυτό, αναδιαμορφώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αν και δεν είναι πιθανό να αγγίξει την τελειότητα, αναλόγως βέβαια και από το μέγεθος ή το βάθος της πληγής.
Το click@Life συγκέντρωσε εκείνα τα μαγικά συστατικά που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη και ποιοτική επούλωση των εκδορών στο δέρμα σας αλλά και θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια σε ζημιογόνους για την υγεία παράγοντες.

1. Βιταμίνη C
Κατά τη διάρκεια της επούλωσης ενός τραύματος, η βιταμίνη C δρα ως συμπαράγοντας στην παραγωγή κολλαγόνου. Ακόμα και μετά την επούλωση της πληγής, αυτή μπορεί να είναι μεταβολικά ενεργή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πιθανότητες οι ουλές που έχουν επουλωθεί να ανοίξουν ξανά. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει επαρκή επίπεδα βιταμίνης C.
Η βιταμίνη C είναι επίσης υπεύθυνη για την αύξηση και την ανάπτυξη των νέων ιστών, καθώς και νέων τριχοειδών αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος. Συνεπώς, αυτή η θρεπτική ουσία διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επούλωσης του τραύματος.
Θα τη βρείτε σε ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, σπανάκι, εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, και λαχανάκια Βρυξελλών και σε πολλές άλλες συναφείς τροφές, σε φρούτα δηλαδή και λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: