Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πώς επουλώνεται ένα τραύμα;

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

4. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος βοηθά τα ένζυμα του σώματος (περίπου 300 από αυτά) να εκτελούν ανενόχλητα τα «καθήκοντά» τους. Πολλά από αυτά τα ένζυμα συμμετέχουν στην επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα στην παραγωγή του κολλαγόνου. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης, καθώς επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες.
Ο ψευδάργυρος υπάρχει άφθονος στα θαλασσινά, στις γαρίδες, στο κόκκινο κρέας, στο αρνί, στο κρέας ελαφιού, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στην κολοκύθα που βγαίνει το καλοκαίρι, στα σπαράγγια, στα χόρτα και στα πράσινα λαχανικά, στα μπιζέλια, στο μπρόκολο, στο σιρόπι σφενδάμου, στο σουσάμι και στους σπόρους κολοκύθας.



5. Σίδηρος
Κατά τη διαδικασία της σύνθεσης κολλαγόνου, ο σίδηρος απαιτείται για την υδροξυλίωση της προλίνης και της λυσίνης. Σε άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου και συνήθως εμφανίζουν αναιμία, η μειωμένη περιφερική κυκλοφορία του αίματος και η οξυγόνωση μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη επούλωση του τραύματος.
Ο σίδηρος βρίσκεται κυρίως σε όσπρια όπως οι φακές, στον κουρκουμά, στα γογγύλια χόρτα, στα φασολάκια, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στα σπαράγγια, στο τόφου, στα μανιτάρια shiitake, σε σπανάκι, σε θυμάρι, στη μελάσα blackstrap, στα φασόλια, στο μπρόκολο, στα πράσα, στο κρέας ελαφιού, και στο φιλέτο βοδινού κρέατος.

6. Χαλκός
Βοηθά το ένζυμο λυσυλική οξειδάση για την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης που συμβάλλουν στη γρήγορη επούλωση της πληγής. Θα τον βρείτε στη ντομάτα, στη πατάτα, στα φασολάκια, στο τζίντζερ, στη κολοκύθα, στη μελιτζάνα, στα σπαράγγια, στους ηλιόσπορους, στη μέντα, στα πράσινα γογγύλια, στη μελάσα, στα σέσκουλα, και σε κάποια μανιτάρια.
Όπως λέει και η παροιμία «ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές.» Και είναι αλήθεια, ο χρόνος μπορεί να θεραπεύσει όλων των ειδών τα τραύματα είτε είναι σωματικά είτε ψυχικά. Από ένα σπασμένο χέρι ή ένα χειρουργημένο πόδι μέχρι μια «ραγισμένη καρδιά». Όλα θα γίνουν καλά. Ο χρόνος σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή όταν πρόκειται για σωματικές πληγές, αλλά και σε συνδυασμό με χαρούμενες στιγμές κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα όταν πρόκειται για ψυχικές πληγές, θα κάνει πάλι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: